Start De Club Toerkalender Leden Lid worden? De Fiets, aanschaf De Fiets, onderhoud Ook nuttig Contact Wielerlinks Finish

 

Wieler Woordenboek A

  

A      B      C      D      E-F      G-J      K      L-M      N-O      P-R      S      T      U-V      W-Z

 

Aanklampen Met veel moeite een (groep) renner(s) achterhalen.
Aankomst De finish van een wielerwedstrijd.
Aanpikken Bij een of meer renners aansluiten.
Aantrekken De sprint voor iemand aantrekken, zodat deze de wedstrijd kan winnen.
Aanzetten Versnellen.
Abandon Frans voor "opgave".
Achtermannetje Dwarsbuisje achter het bracket (trapaslagering), tussen de liggende achtervorkscheden. Vergroot de stijfheid. Veelal te vinden bij stalen en titanium frames, en wat minder bij aluminium frames.
Achtervolging Poging om een gat dicht te rijden, een achterstand goed te maken. Ook: wedstrijd tussen twee wielrenners die gelijktijdig starten met een halve baanlengte tussen beiden in, waarbij degene die zijn tegenstander inhaalt of als eerste de finish passeert de winnaar is.
Achtervork Achterdeel van het frame, meestal bestaande uit dubbele driehoeksconstructie van relatief dunne framebuizen, zogenoemde vorkscheden. Onder te verdelen in de liggende achtervork (van achteras naar trapas) en staande achtervork (van trapas naar zadel. Veel raceframes hebben carbon achtervorken in combinatie met een aluminium (of stalen) hoofdframe. Carbon dempt de schokken beter. Maar doordat de carbon achtervorken verlijmd zijn in lugs, is deze constructie niet lichter dan een normaal aluminium frame.
AĆ«rostuur Zie: Ligstuur en Opzetstuur.
Aƫrovelg Algemene benaming voor aƫrodynamisch geprofileerde racevelg met een druppel- of vleugelvormige doorsnede. Maakt het wiel verticaal stijf. Omdat door deze stijfheid de belasting beter over de spaken wordt verdeeld, zijn er minder spaken nodig. Enigszins zijwindgevoelig.
Afgereden, Er afgereden worden Het tempo van een groep renners niet meer kunnen volgen.
Afloper Een fietsband die langzaam leeg loopt.
Afmontage Uitdrukking waarmee wordt aangegeven met welke onderdelengroep een frameset compleet is gemaakt.
Afstoppen De doorgang belemmeren, vooraan in het peloton langzamer rijden om ploeggenoten de kans te geven voorop te blijven, of weer aan te sluiten.
Afzien Diep gaan, lijden, eigenlijk niet meer kunnen maar toch doortrappen.
Afzink In gebergten een terras dat behoorlijk lager ligt dan de weg waarover gekoerst wordt.
Aheadset Balhoofdstel waarbij de klassieke stuurpen met wigvormige klem ontbreekt. Een losse voorbouw wordt direct op de schroefdraadloze vorkschacht gemonteerd en de balhoofdlagerspeling wordt afgesteld door middel van een inbusbout en een in de vork klemmende stervormige moer (starlockmoer). Voorvorken met een carbon balhoofdbuis hebben in plaats van de starlockmoer, een soort keilbout.
Aluminium Metaal met soortelijk gewicht dat ongeveer eenderde van dat van staal bedraagt. Maar stijfheid en sterkte zijn ook evenredig lager. In zuivere toestand te zacht als constructiemateriaal. Gelegeerd met andere metalen is het zeer geschikt voor fietsframes en onderdelen. Door de buizen van de frames een grotere diameter te geven bij een relatief geringe wanddikte worden frames stijver en blijven ze toch lichter dan stalen frames. Aluminiumsoorten worden (meestal) aangeduid in cijfers, die de samenstelling van de legering aangeven. De getallen zeggen echter weinig over de kwaliteit.
Amstel Gold Race Neerlands enige "klassieker", wordt tevens verreden als toertocht.
Anodiseren Het langs kunstmatige weg aanbrengen van een oxidelaag op aluminium onderdelen. Het is een elektrochemisch proces waarbij de oppervlaktelaag als het ware uit het basismateriaal groeit. Anodiseerlagen zijn hard en slijtvast. Het is mogelijk om een na-kleuring te geven.
ATB All Terrain Bike, de verouderde Nederlandse term voor mountainbike, in Vlaanderen nog wel ATF, in Duitsland MTB en in Franstalige landen VTT genoemd. In Nederland wordt nu het Engelstalige MTB, voor MounTainBike, gebruikt.
Asymmetrische velg Velg voor een achterwiel met derailleurversnellingen of een voorwiel met schijfrem. In deze velg zijn de spaakgaten uit het midden geboord om de spaken toch schuin(er) te kunnen zetten en daardoor een betere krachtenverdeling te krijgen tussen de rechter- en de linkerrij spaken.

 

Gehele of gedeeltelijke overname van dit wielerwoordenboek is niet toegestaan zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de Webmeesters van Toerclub De Kampioen.
Bent u zelf de webmaster van een site? Maak het u zelf makkelijk

en volsta met het plaatsen van een link naar deze pagina.
Dan heeft u altijd de meest recente en complete versie binnen handbereik.

 

 

A      B      C      D      E-F      G-J      K      L-M      N-O      P-R      S      T      U-V      W-Z

 


Auteursrechten e.d.

 

 

duijnstee 2

1907

1905

dga1

 

-