Start De Club Toerkalender Leden Lid worden? De Fiets, aanschaf De Fiets, onderhoud Ook nuttig Contact Wielerlinks Finish

 

Wielerkleding

Toerfietsen in herfst en winter

Meer dan de helft van alle "mooiweerfiets(st)ers" stapt af zodra de temperaturen niet meer boven de 15 graden komen. En ook een fris voorjaar houdt veel sportfietsers binnen. Maar waarom eigenlijk? Dat komt omdat veel fietsers niet weten dat men zich ook buiten de zomerperiode goed en comfortabel kan kleden met het oog op de weersomstandigheden.
Anders gezegd: doorfietsen in het najaar en de winter is geen enkel probleem. Mits men een paar voorzorgsmaatregelen neemt.
Bij Toerclub De Kampioen, de wielersportvereniging van Voorschoten, Wassenaar en de wijde omtrek, weten we daar alles van. Want niet voor niets organiseren wij het hele jaar door vier ritten per week!

Nu kunnen we u hier natuurlijk vermoeien met begrippen als warmte-energiebalans, thermo-sensoren, temperatuurregulatie enzovoort, maar laten we het simpel houden. Het is voldoende dat u weet dat lucht heel goed isoleert en dat water (vocht) de warmte juist prima geleid.
Tijdens het fietsen produceert u warmte en zeker als u meerdere lagen kleding aanhebt, transpireert u altijd wel iets. Als u kleding draagt met veel lucht er in, dan isoleert die kleding goed tegen de kou. En als die kleding zo gemaakt is dat er ook lucht doorheen stroomt, dus "ademt", dan kan het transpiratievocht verdampen en koelt u een beetje af. Maar tegelijkertijd wordt de isolerende werking van de lucht gehandhaafd.
Maar trekt u vervolgens een jack aan dat afsluitend is, dan kan het transpiratievocht niet meer verdampen en zal de lucht in uw kleding worden vervangen door vocht. En zoals we hierboven al aangaven: dit vocht geleidt de warmte heel goed en u zult dus snel afkoelen.
Dus als u het koud begint te krijgen na een uurtje fietsen in de kou, dan is er een grote kans dat u teveel kleding hebt aangetrokken of kleding die onvoldoende ventileert.

Sommige wielergroepen hebben de gewoonte om in de koudere perioden onderweg maar geen pauze te houden omdat men het anders zo koud krijgt. Ook dat komt door foutief kledinggebruik. Immers: in de pauze valt de rijwind weg en zal het transpiratievocht dat nog in de kleding zit minder snel verdampen. Daarnaast loopt de warmteproductie van het lichaam terug. Het gevolg is dat de kleding vochtig blijft en men tijdens de pauze afkoelt. Na de pauze heeft men dan een nat shirt én zal men bovendien nog verder afkoelen door de rijwind.

Is men te nat geworden dan is de afkoeling soms zo groot dat het niet meer lukt om voldoende warmte te produceren om dat te compenseren en zal de lichaamstemperatuur verder afnemen. Als men vervolgens met veel rijwind, dus bijvoorbeeld bij hogere snelheden of in een afdaling, nog verder afkoelt dan kan er onderkoeling (hypothermie) ontstaan met alle levensgevaarlijke gevolgen van dien.

Bij De Kampioen houden we terdege rekening met het bovenstaande. De teamkleding voor herfst en winter is er op afgestemd. En vlak voor de pauze nog even stevig aanzetten en een sprintje trekken, laten we in deze tijd van het jaar achterwege. Maar voor de rest fieten wij ook in de wintermaanden vrolijk door. Uiteraard alleen bij verantwoorde weersomstandigheden. En de weekendritten (vanuit Wassenaar) starten dan pas om 09.30 uur. Onder het motto: uurtje fietsen, kopje koffie, uurtje terug wordt er tussen de 50 en 70 kilometer afgelegd.
De starttijden voor de doordeweekse ritten vanuit Voorschoten blijven ongewijzigd, maar ook hier wordt de ritlengte aangepast aan de weersomstandigheden en (op woensdag) aan het tijdstip van de invallende schemering.
Wat ooit als experiment is begonnen, is al vele jaren een niet meer weg te denken en zeer populaire aanvulling op de gewone kalender en op ons schaatsen, hardlopen, fitness en spinning in de wintermaanden.

Wilt u eens meerijden? U bent van harte welkom!

 

 

Auteursrechten e.d.

 

duijnstee 2

1907

1905

dga1

 

-